Také vás bolí záda?


Máte živé zkušenosti s tím, co to je, když vás bolí záda? Věřte, že v tom nejste sami. Podle jednoho výzkumu má až 80 procent lidí alespoň jednou v životě problém se zády a po chřipce a nachlazení je to druhý nejčastější důvod návštěvy lékaře. Pokud se na danou věc budeme dívat z trochu širšího hlediska, tak na světě trpí bolestí zad zhruba 25 miliónů lidí.
Bolest zad se nejčastěji objevuje v oblasti bederních obratlů. To není nic překvapujícího, uvědomíme-li si, že na tuto část zad působí největší procento tělesné hmotnosti. Nicméně, bolest zad může zasáhnout i krční a hrudní oblast. Může také přecházet z jiných částí těla a může být například způsobena problémy s vaječníky nebo varlaty.
Bolest zad je definována jako akutní či krátkodobá, když trvá nanejvýš jeden měsíc. Pokud trvá déle jak tři měsíce, označuje se jako chronická.
Hlavní příčiny bolesti zad
namožené svaly a vazy
strukturní problémy - to zahrnuje poškození obratlů, artritidu a  špatné zakřivení páteře

Dále existuje řada faktorů, které mohou zvýšit riziko vzniku bolestí páteře:
obezita
stresující zaměstnání
sedavé zaměstnání
fyzicky namáhavé zaměstnání
kouření
úzkosti a deprese




Ženy jsou k bolestem zad náchylnější, to platí obzvláště během těhotenství. Muži mívají nižší výskyt bolestí, ale zato mají vážnější příznaky. V mladí jsou na předních příčkách příčin zranění . Jak člověk stárne, do popředí se více dostávají degenerativní onemocnění.



Dobrá zpráva je, že pravidelným cvičením lze bolest zad úplně odstranit. Funkční trénink je skvělý nastroj jak začít ještě dnes!
                         




Žádné komentáře: